Instructie

Jenny Schoenman – Schaftenaar, dressuurinstructie pony’s:

Hallo, mag ik mij even aan uw voorstellen ik ben Jenny Schoenman–Schaftenaar inmiddels 30 jaar als instructrice verbonden aan de ponyclub De Schaapskooiruiters.

IMG_7061

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook ik ben als ponyruiter bij De Schaapskooiruiters begonnen op 6 jarige leeftijd. In het begin meer naast de pony dan erop, maar door volhouden toch veel plezier beleefd aan het ponyrijden. Ik heb op 14– en 16–jarige leeftijd deelgenomen aan de Europese Kampioenschappen dressuur voor ponyruiters in Duitsland en Zweden. Na mijn ponytijd heb ik de overstap naar de paarden gemaakt en heb ik diverse paarden gereden op ZZ-niveau. Momenteel ben ik niet meer actief in de sport wegens gezondheidsredenen. Gelukkig wel weer zover hersteld dat ik af en toe me nog even kan uitleven op de paarden van dochter Carolien.

Ik geef nog steeds met veel plezier les en heb dan inmiddels ook menig ponyruiter zien opgroeien; ik zie ze op dit moment vaak als ponyouder weer aan de kant van de rijbaan staan. Ook de resultaten van de ponyruiters zijn van dermate niveau dat ik daar best trots op ben. Deelnemen aan de lessen is meer dan ponyrijden, ik vind daarom ook het sociaal contact onderling heel belangrijk.

Misschien heeft deze korte beschrijving je nieuwsgierig gemaakt en mag ik je binnenkort begroeten in een van mijn lessen.

Tot binnenkort!

Met vriendelijke groet,

Jenny

Kristel van Duren – Bodewes, paarden dressuurles:

In Heerde run ik een kleinschalige dressuurstal “Dressuurtraining Bodewes” www.dressuurtraining-bodewes.nl en ben ik als dressuur-instructrice veel te vinden in Overijssel en Gelderland.

Naast mijn werk als dressuur-instructrice (gediplomeerd ORUN 4) in de regio al ruim 25 jaar, ben ik ook actief wedstrijdamazone en heb ik drie paarden zelf opgeleid en uitgebracht in de Grand Prix. Daarnaast ben ik Lichte Tour jurylid en gediplomeerd bitfit-consulent.

Mijn focus tijdens de het lesgeven ligt vooral op de harmonie tussen ruiter en paard. De ruiter bewust maken van de hulpen en te komen tot de doelen die de ruiter heeft en daar naar toe te werken. Ongeacht het niveau vind ik daarnaast de basis het allerbelangrijkste, het paard moet vanuit het been naar de hand toe gereden worden en de hand willen volgen, daarbij op zijn eigen benen lopen en los in het lichaam blijven.

Silwie van ’t Hul, pony’s en paarden springles:

Na het volgen van mijn ORUN-opleiding allround-instructeur werd ik gevraagd hier de springles te verzorgen. Iets wat ik nu al weer ruim 10 jaar met veel plezier doe. Het “paardenbloed” zit bij ons ruimschoots in de familie en het was dus ook erg logisch dat ik als klein jongetje op een shetlander ging zitten.

Na een mooie tijd te hebben gehad bij ponyclub De Driehoekruiters ben ik later doorgestroomd naar paardenclub De Marleruiters uit Hattem. Deze twee zijn nu beter bekend als Hippisch Hattem en buurvereniging van De Schaapskooiruiters.

Met ouders die elk jaar wel een veulentje fokken, is het erg voor de hand liggend om ook regelmatig met eigen fokproducten aan de slag te gaan en deze op te leiden in de sport. In de opleiding van het jonge “groene” paard ligt voor mij de leukste uitdaging en vaak als ze landelijk goed meelopen in de sport worden ze verkocht en beginnen we weer met een nieuw jong project.

Mijn dagelijkse werk bestaat ook uit paarden. Ik werk namelijk als burger bij de bereden politie waar ik (mede) verantwoordelijk ben voor het selecteren en opleiden van nieuwe politiepaarden. Iets waar ik de passie van het opleiden van jonge paarden volledig in kwijt kan.

Ook de instructie bij de Schaapskooiruiters kent vele mooie momenten. Vooral de gedrevenheid en de toch ongedwongen sfeer bij de leden en het verder willen komen op rijtechnisch niveau, geeft veel voldoening tijdens de lesavonden.